Brazos Abiertos

Het project Brazos Abiertos is onderdeel van Jeugd met een Opdracht Lima. Het staat midden in de sloppenwijk Nueva Juventud, waar in de omgeving +/- 12000 mensen wonen. De mensen wonen en leven hier onder erbarmelijke omstandigheden.

In 2011 zijn Jordi en Ria Bosch met dit project begonnen. Jordi en Ria Bosch komen uit Nederland en hebben 3 kinderen; Timo, Joah en Hannah. Voor meer informatie over Jordi en Ria Bosch zie hun website: www.shailoh.org en www.brazosabiertos.net

Brazos Abiertos betekent; Geopende armen. IMG_1826Het project bestaat uit een school, een kerk en een basis en fungeert als een soort buurthuis waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. Alle kinderen, tieners en volwassenen worden met open armen ontvangen, zoals Jezus dit ook zou doen! Er is veel mishandeling, extreme armoede en de meesten hebben weinig liefde gehad. Er wonen veel alleenstaande moeders, die vaak een behoorlijk heftig verleden hebben en erg hard moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Hierdoor worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Het ontbreekt hen aan hoop dat er ooit verandering komt in hun situatie, maar Jezus ziet hen en is met ontferming over hen bewogen!

 

Wat gebeurt er in Brazos Abiertos en wat is onze taak binnen het project.

We zien er naar uit om hier dagelijks verschil te gaan maken en willen graag een geestelijke vader en moeder zijn voor vele kinderen, tieners en volwassenen. We zullen hen vertellen over de oneindige liefde en zorg van Jezus en hen helpen groeien in hun relatie met Hem. Zodat ze innerlijk herstel mee maken en zelf discipelen worden, die ook weer nieuwe discipelen gaan maken!

Onze taken zijn divers, Erna houdt zich bezig met het onderwijs en taken binnen de kerk en de basis. Willem is verantwoordelijk voor de basis, het onderhoud, administratie, social media en taken binnen de kerk, zoals evangelisatie, missieteams en de mannengroep.

Een school voor kinderen van 3 t/m 5 jaar in de ochtend.20130408 Peru (375) klein

5 Ochtenden in de week krijgen kinderen van 3 t/m 5 jaar hier les. De moeders hebben nu de kans om te werken en de kinderen krijgen onderwijs en liefde wat velen zo hebben gemist. Bijna wekelijks komen er moeders die smeken dat hun kind ook naar het schooltje mag. Er zijn nu totaal 3 klassen, die bestaan uit +/- 20 leerlingen, zodat er voldoende aandacht voor de kinderen is.

Basis school voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Er zijn nu 6 klassen voor de basis school met +/- 20 leerlingen per klas.

Huiswerkbegeleiding voor kinderen van 6 t/m 11 jaar en 12 t/m 18 jaar in de middag.

Kinderen vanaf 6 jaar gaan naar een plaatselijke school. Veel kinderen komen 2 middagen naar Brazos Abiertos waar ze hulp krijgen bij hun huiswerk. Ouders hebben vaak geen tijd en soms zelf ook geen opleiding gedaan om de kinderen te kunnen helpen met hun huiswerk. Op deze manier wordt er contact gehouden met de kinderen en krijgen ze naast hulp voor hun huiswerk ook een boodschap te horen over de oneindige liefde van Jezus voor hen! Ook willen ze de kinderen hoop geven voor de toekomst dat ze niet in dezelfde sloppenwijk hoeven te blijven leven. Zo hadden 2 kinderen het verlangen om op een vrachtauto te gaan werken en de ander om kapster te worden. Jordi is met deze kinderen naar een vrachtauto bedrijf gegaan en naar een mooie kapsalon in een betere wijk. De kinderen keken hun ogen uit en kregen een droom, waar ze voor wilden gaan!

P4031662 314x235Vrouwengroep ochtenden; Bijbelstudie, zingen, gebed, naaicursus en creativiteit.

Tijdens deze vrouwenochtenden wordt er tijd besteed aan Bijbelstudie, samen zingen, gebed, creativiteit en er wordt een naaicursus gegeven. Het is voor het zelfvertrouwen van deze vrouwen zo goed te ontdekken dat ze zelf iets kunnen maken wat van waarde is en waar ze ook nog een beetje
geld mee kunnen verdienen.

 

Tiener en jeugdwerk

Voor de tieners worden elke zaterdag allerlei activiteiten georganiseerd. In de sloppenwijk is veel alcohol, drugsgebruik en gebroken gezinnen. Het is zo belangrijk om de tieners met Jezus in contact te brengen, zodat ze de juiste keuzes zullen maken.

Volwassenen leren lezen en schrijven in het Spaans/Engels.

Door lokale mensen wordt Spaanse les gegeven aan vrouwen die niet kunnen lezen en schrijven.

Mannenavonden

Regelmatig komen we als mannen bij elkaar om te voetballen en om kampvuuravonden te houden met eten, drinken, spel en een goed thema om te bespreken.

Lokale kerk

Elke zondag wordt er een kerkdienst georganiseerd. Waar samen God wordt aanbeden en een eenvoudige boodschap wordt gegeven. Voor de kinderen is er een aparte bijeenkomst. Op de woensdagen is er een gebedsdienst en er zijn ook huisgroepen doordeweeks.

20130408 Peru (310) 314x235

 

Jungle

Op de bananen en cacao plantage van Brazos Abiertos wordt Bijbelsonderwijs gegeven aan de werkers, kerkleiders en schooltjes in kleine jungle dorpjes.